Продуктът на Natural Factors съдържа висококачествен екстракт от корен на женско биле, известно също като сладник или сладък корен (Glycyrrhiza glabra). Действието му е насочено към облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт и здравето на храносмилателната лигавица.
Какви ползи осигурява:
- стимулира продукцията на муцин – вещество, предпазващо стомашната лигавица;
- облекчава тежестта и паренето поради рефлукс в областта на стомаха и хранопровода;
- потиска развитието на Helicobacter pylori, бактерията причинител на стомашни язви и хроничен гастрит;
- подпомага терапията на пептични язви и съдейства за намаляване на риска от повторната им поява;
- ефективно средство срещу афти в устната кухина.
Защо екстрактът от сладък корен на Natural Factors DGL e деглициризиниран?
Глициризинът е премахнат от екстракта на Natural Factors, т.е. екстрактът е деглициризиниран. Глициризинът, известен още като глициризинова киселина, е един от главните активни компоненти на женското биле, на който то дължи сладкия си вкус. Има тритерпенова сапонинова структура и в организма се превръща до активното вещество еноксолон, което проявява противоязвена активност.
Стероидоподобната структура на глициризина обаче, е в основата на редица странични реакции – понеже потиска метаболизма на кортизола в бъбреците, глициризинът задържа течности, затруднява дейността на сърцето и покачва кръвното налягане. Други чести реакции към него са главоболие, нарушения в сърдечния ритъм, хипокалемия, покачване на теглото и мускулна слабост.
Екстрактът от сладък корен проявява отлична гастропротективна и антимикробна активност и без присъствието на глициризина в него, поради което глициризинът е отстранен от продукта DGL. Това осигурява възможност екстрактът от сладък корен на Natural Factors да се приема продължително време (което се налага поради факта, че язвите и гастритите често рецидивират), без да създава какъвто и да било риск от нежелани реакции.
Химичен състав на екстракта DGL („ди джи ел“ – англ. Deglycyrrhizinated licorice) и неговите ефекти
Кумарини – главно глицирол, изоглицирол и глюкокумарин. Проявяват противовъзпалително и антимикробно действие срещу патогенните микроорганизми в устната кухина.
Флавоноиди – глициретин, глабридин, глаброл, формононетин и др. Имат антиоксидантно действие и антимикробна активност, потискат развитието на Staphylococcus aureus и на Candida albicans върху устната и чревна лигавица. Те са главният агент и срещу H. pylori.
Халкони – ликвирицигенин и изоликвирицигенин. Имат добре изразено антикариесно действие, потискат развитието на Streptococcus mutans в устната кухина и ограничават образуването на зъбна плака.
Тритерпенови сапонини – глициретинова киселина, глабролид, бета-амирин. Стимулират отделянето на муцин и образуват защитен филм, който играе ролята на бариера срещу повишената киселинност и бактериалните токсини (срещу които антиацидите нямат ефект).
Етерично масло – анетол, бензалдехил, бутиролактон, евгенол и други монотерпени. Добре известно е газогонното, противовъзпалително и подобряващо храносмилането действие на тези вещества. Те стимулират отделянето на храносмилателни ензими, но не и на солна киселина, като по този начин ускоряват пасажа на храната и облекчават дейността на дванадесетопръстника и тънките черва.
При правилен подбор на антибактериалните средства, назначени от лекаря, DGL е съвместим с антибиотична терапия, както и с антихипертензивните медикаменти. За разлика от обикновения екстракт от сладък корен, НЕ покачва кръвното налягане.