Кокосово масло органик Holista® е суперхрана, отличен източник на полезни за организма средноверижни триглицериди (MCTs), форма на средноверижни наситени мастни киселини (MCFAs). Те съставляват между 62 и 80 процента от състава на кокосовото масло, като имат мощно действие и осигуряват многобройни ползи за здравето ни.
За какво помага
Основната функция на четирите основни MCFAs: лауринова, каприлова, капринова и капронова киселина, се свързва с:
- Повишаване на имунитета
- Подобряване на храносмилателната система
- Осигуряване на силниантибактериални, противогъбични и противовъзпалителни действия
- Поддържане на енергийните нива
- Подобряване на когнитивното здраве
- Регулиране нивата на лошия HDL холестерол
- Насърчаване на здравословното отслабване
Наситените средноверижнинаситени мазнини в кокосовото масло имат способността да предпазват сърцето, венците, ставите. Подобряват състоянието при кожни проблеми като екзема, псориазис, хидратират кожата. Овлажняващите свойства на кокосовото масло го правят предпочитано в грижата за косата и кожата. Кокосовото масло е силен антиоксидант, предпазващ от клетъчно стареене и възпалителни процеси.
Кокосово масло органик Holista® намира успешно и напълно здравословно приложение и в кулинарията. Може да се използва по много начини- за готвене, за добавяне в шейкове, за направата на сладкиши.
Кокосово масло органик Holista® е студено пресовано, не- ГМО, не-хидрогенирано, добито от свежи кокосови орехи, без изкуствени аромати, оцветители, петрол, SLS и консерванти!
Основни ползи на MCFAs
На лауриновата киселина се дължи близо половината от съдържанието на наситени мастни киселини в кокосовото масло. Според мета анализ от 2015 г., именно тя е причина за изключителните лечебни свойства на кокосовото масло. По-голямата част от лауриновата киселина се изпраща директно в черния дроб, където се превръща в енергия, а не се натрупва под формата на мазнини. В сравнение с други наситени мазнини, лауриновата киселина допринася най-малко за съхранението на мазнини.Изключителни са ползите й като антимикробен агент, който успешно се бори с патогени като бактерии, вируси и дрожди.Доказани са свойствата й за предпазване от болестта Алцхаймер, загуба на тегло, лечение на акне и псориазис, различни видове грип, настинки, херпес на устните и генитален херпес, причинени от вируса на херпес симплекс (HSV), бронхит, гонорея, гъбични инфекции, хламидия, чревни инфекции, причинени от паразит, наречен Giardialamblia и трихофития.
Тази средноверижна мастна киселина в състава на кокосовото масло притежава мощни антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Те я превръщат в полезно средство за лечение на много състояния.Някои изследвания показват, че помага при лечение на гъбични инфекции, кожни заболявания, храносмилателни разстройства и висок холестерол. Силната й противогъбична активност я прави силен агент срещу растежа на гъбички и дрожди в стомаха и червата, като ги предпазва от възпаления. Успешно се справя с щамовете на бактерии като Salmonella, Escherichia coli и Listeria. Антибактериалните свойства й също могат да бъдат полезни за хора с болест на Crohn или улцерозен колит. Помага за възстановяване на чревният микробиом след продължителна употреба на антибиотици.
Каприновата киселина има силни антивирусни и антимикробни свойства. В тялото тя се превръща в монокаприн и помага на организма в борбата с вирусите, бактериите и дрождите Candida albicans. Средноверижнитетриглицериди (MCT), като капринова киселина, се разграждат бързо и се обработват в черния дроб и могат да се използват като източник на енергия за захранване на тялото по време на тренировки. Те могат да доведат до по-голям разход на енергия и да подпомогнат загубата на мазнини и тегло според проучване от март 2003 г. в Obesity Research. Според изследване от март 2014 г. в Journal of Dermatological Science, каприновата киселина има ефективно действие за лечение на акне, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.
Капронова (аминокапронова) киселина
Аминокапроновата киселина се използва за спиране и предотвратяване на кървене, причинено от повишена фибринолитична активност на кръвта, както и от състояния на хипо- и афибриногенемия. Тя помага при хирургични интервенции на органи, богати на активатори на фибринолиза (бели дробове, мозък, матка, простата, щитовидна жлеза и панкреас, надбъбречни жлези), след операции на сърцето и кръвоносните съдове, изгаряне, преждевременно отделяне на плацентата, при операции в областта на ухото, гърлото, носа, при заболявания на вътрешните органи с хеморагичен синдром (стомашно-чревно кървене, кървене от пикочния мехур и др.).
Как действа
- Подпомага здравословното функциониране на мозъка и при лечение на Алцхаймер
При преработката на MCFAs (средно-верижните мастни киселини) от черния дроб, се създават кетони, които са лесно достъпни за доставяне на енергия към мозъка. Кетоните дават енергия на мозъка без необходимост инсулинът да преработва глюкозата в енергия. Последните изследвания показват, че мозъкът всъщност създава свой собствен инсулин, за да обработва глюкозните клетки. Тъй като мозъкът на пациенти с Алцхаймер губи способността да създава свой собствен инсулин, кетоните от кокосовото масло могат да създадат алтернативен източник на енергия, който да помогне за възстановяването на мозъчната функция.
- Предпазва от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане
Кокосовото масло е с високо съдържание на естествени наситени мазнини. Наситените мазнини не само увеличават полезния холестерол (известен като HDL холестерол) , но и помагат за превръщането на лошия холестерол в добър. Чрез повишаване нивата на HDL в тялото, кокосовото масло подобрява здравето на сърцето и намалява риска от сърдечни заболявания. В допълнение, кокосовото масло спомага за понижаване и на високите нива на триглицеридите в кръвта.
- Срещу възпаления на уринарния тракт, бъбречни инфекции и защита на черния дроб
MCFAs в маслото действат като естествен антибиотик, като разрушават липидното покритие върху бактериите и ги убиват. Изследванията показват също, че кокосовото масло спомага за предпазване на черния дроб от увреждане.
- Допринася за понижаване на възпалението при артрит
Поради силните си противовъзпалителни свойства, се препоръчва при симптоми на артрит.
- Имуностимулиращо действие
Повишава по естествен начин съпротивителните сили на организма, благодарение на своите антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. Това е така поради съдържанието на лауринова киселина в кокосовото масло. Тя се бори с бактериите и създава негостоприемна среда за вирусите.
- Повишава енергийните нива и издръжливостта
Кокосовото масло е лесно за храносмилане, произвежда по-дълготрайна енергия и повишава метаболизма. Средноверижните мастни киселини попадат директно в черния дроб и така се превръщат в енергия.
- Подобрява състоянието при проблеми с кожата (изгаряния, екземи, пърхот, дерматити и псориазис)
Мастните киселини (каприлови и лауринови) в кокосовото масло намаляват вътрешно и външно възпалението и овлажняват, което ги прави чудесно решение за много кожни проблеми. Антимикробните свойства балансират кандидовите или гъбичните източници, които могат да причинят много кожни заболявания.
- Кокосово масло за загуба на тегло и изграждане на мускулна маса
Поради способността си да осигурява енергия на и факта, че той не е въглехидрат, кокосовото масло е продукт, който спомага за изгаряне на мазнините. То редуцира апетита. Особено подходящ за намаляване на излишните мазнини в областта на корема. Същевременно спомага за изграждане на чиста мускулна маса, което го прави особено подходяща съставка в шейковете за активно спортуващи хора.
- Естествена грижа за косата
Средно-верижните мастни киселини могат да бъдат много полезни и за хидратация на косата и срещу косопад. Маслото от кокосов орех е лесно и приятно за използване като домашна маска, за овлажняване и подхранване на косата.
Като безценна съставка в кухнята или за по-добро здраве- кокосовото масло притежава безспорно богата палитра от полезни качества. Не забравяйте, че за да бъде то максимално полезно, трябва да бъде студено пресовано, не-хидрогенирано, добито от свежи кокосови орехи.