Витамините са важни органични микронутриенти, които са необходими в малки количества за правилното осъществяване на метаболитните процеси в тялото. Те се класифицират като незаменими, което означава, че тялото не може да ги синтезира изобщо или поне не в количества, достатъчни да изпълняват своите биологични функции. Последните обаче не се изчерпват само с участието им в метаболизма. Някои регулират клетъчния растеж, други подпомагат работата на различни ензими и хормони, а трети имат мощни антиоксидантни свойства. Към последния вид спада и витамин Е, макар здравословните му ефекти да са доста повече.
Витамин Е – няколко фитохимикала с много полезни ефекти
Зад наименованието витамин Е се крият общо осем незаменими за нормалното функциониране на тялото химични съединения, които се съдържат само в храни от растителен произход – някои растителни масла, ядки, семена, плодове и пшеничени кълнове. Групата включва токофероли и токотриеноли в по четири разновидности – алфа, бета, гама и делта. Доскоро се смяташе, че биологично значение за човека имат само алфа токоферолите, но вече има научни доказателства за полезните ефекти и на останалите варианти.
Витамин Е е мастноразтворим, което означава, че неизползваните количества не се отвеждат с урината, а могат да бъдат съхранявани от тялото под формата на запаси. Приет с храната, той се усвоява от организма в тънките черва и чрез кръвообращението достига до черния дроб, където се натрупва, за да бъде отделен при необходимост под формата на лесноизползваемия алфа токоферол.
Макар и най-известен с мощните си антиоксидантни свойства, витамин Е има още редица важни биологични функции. Той играе важна роля в синтеза на белтъчини и по-конкретно в генната процесия, както и в регулирането на активността на различни ензими като протеин киназата – ключов фактор в изграждането на гладката мускулатура.
Здравословни ефекти на витамин Е
- Неутрализира свободните радикали – Витамин Е изпълвяна ролята на донор, който отдава водороден атом на пероксилни и някои други свободни радикали и по този начин свежда до минимум вредното им въздействие върху клетките. В резултат на реакцията се формира токоферилен радикал, който се трансформира обратно в токоферол посредством окислително-редукционен процес с донор на кислород като витамин С. Тъй като е мастноразтворим, витамин Е се включва в клетъчните мембрани и така ги предпазва от оксидативни увреждания.
- Поддържа състоянието и функцията на сърдечно-съдовата система – За това допринасят не само мощните антиоксидантни свойства на витамин Е, но и способността му да понижава нивата на вредния холестерол и триглицериди в кръвта, които са сериозен рисков фактор за различни сериозни сърдечно-съдови заболявания. Освен това той инхибира клетъчната адхезия, с което противодейства на втвърдяването на кръвоносните съдове и развиването на атеросклероза.
- Предпазва черния дроб от увреждания – Съдействайки за понижаване на нивата на вредните липиди в кръвта, витамин Е ограничава и риска за чернодробни проблеми. Научни изследвания свързват редовния му прием с понижаване на нивата на възпалителните маркери ALAT и ASAT.
Изброеното съвсем не изчерпва здравословните ефекти на витамин Е. Поддържайки целостта на клетъчните мембрани, той подобрява имунната функция на тялото, а способността му да стяга капилярните стени допринася за повишаване хидратацията и еластичността на кожата. Витаминът също така съдейства за поддържане на очното здраве, за облекчаване на симптомите на пременструален синдром, подпомага терапията на някои невродегенеративни състояния и рак.