Все повече и повече почитатели на здравословния начин на живот и спортисти включват колагена като неизменна част от балансирания си хранителен режим, насочен към забавяне на процесите на стареене и възстановяване на тялото от натовареното ежедневие. Основни източници на протеина са различните животински храни, но с най-висока бионаличност се усвоява рибният, чиито малки частици го превръщат в истински генератор на антиоксиданти.
Няколко думи за колагена
Колагенът е основният структурен протеин в извънклетъчния матрикс на различните видове съединителна тъкан. Той се състои от аминокиселини, свързани в тройни спирали от удължени фибрили, известни като колагенни спирали. Намира се основно в съединителната тъкан – стави, кости, връзки, сухожилия и кожа и съставлява между 25 и 35% от всички протеини в тялото. Присъства също така в структурата на кръвоносните съдове, червата, междупрешленните дискове и зъбния дентин.
Широкото разпространение на колагена в тялото е обусловено от ключовата му роля за структурната цялост и нормалното функциониране на различните органи и системи. Протеинът е основен фактор за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, за здравината на костите, за еластичността и гладкостта на кожата. С възрастта обаче съдържанието на колаген в тялото намалява и нивата му трябва да се поддържат чрез приемането му като хранителна добавка.
Предимства на рибния колаген
Като хранителна добавка колагенът се предлага в различни варианти – свински, говежди, птичи или рибен. Установено е, че последният се усвоява 1,5 пъти по-добре от този, получен от бозайници, поради което се смята за най-подходящ за медицински цели. Причина за високата му бионаличност са по-малките размери и тегло на неговите молекули, благодарение на което той преминава по-лесно през чревната бариера и достига по-бързо до кръвообращението, за да бъде транспортиран до различните части на тялото.
Освен това рибният колаген е от тип 1, който е най-разпространеният в човешкото тяло и играе важна роля за красивата кожа и здравето на съединителната тъкан и костите. Неговите пептиди са формирани от специфични аминокиселини с висока концентрация на глицин, хидроксипролин и пролин. При поглъщане хидроксипролиновите пептизи не се метаболизират до свободни аминокиселини и преминават в кръвта, за да стимулират клетките на кожата, ставите и костите и синтеза на собствен колаген.
При рибите с най-високо съдържание на колаген са кожата и люспите и тъй като те рядко намират място на трапезата, хранителните добавки са най-ефективния начин за неговото приемане. Продуктът Total Body Marine Collagen™ на марката Natural Factors съдържа колаген от бяла риба, уловена при устойчив риболов, в съотношенията, в които се съдържа и в човешкото тяло.
Здравословни ефекти на рибния колаген
- Съдейства за поддържане на кожното здраве – Тъй като е от тип 1, също като този в човешката кожа, рибният колаген допринася съществено за запазването на нейната еластичност, на гладкостта и хидратацията ѝ, противодействайки на появата на бръчки и петна. Освен това той подпомага възстановяването на кожната тъкан при различни кожни проблеми и наранявания.
- Подпомага възстановяването на костите – Рибният колаген притежава свойството да стимулира тялото да произвежда собствен колаген, с което допринася за повишаване на минералната плътност на костите и за облекчаване на възпалителните процеси при остеоартрит.
- Подобрява сърдечното здраве – Установено е, че рибният колаген съдейства за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Протеинът е основна структурна единица в артериите, които при понижаване на съдържанието му губят еластичността си. Това е предпоставка за развиване на атеросклероза, която може да доведе до много сериозни сърдечни проблеми като инсулт и инфаркт.
Приемането на рибен колаген като хранителна добавка може също така да допринесе за подобряване на състоянието на ноктите и косата, да подпомогне лечението на някои чревни състояния, да ограничи загубата на костна и мускулна тъкан, да облекчи симптомите на тревожност и депресия.