Наистина ли съществува витамин, който допринася за подобряване на антиоксидантния статус, предотвратява уврежданията, предизвиквани от свободните радикали и естествено забавя процесите на стареене? Да, това е витамин Е и здравословните му ефекти далеч не се се изчерпват с изброеното.
Какво представлява витамин Е?
Независимо, че названието му е в единствено число, витамин Е всъщност е група от осем различни мастноразтворими вещества – четири токоферола и четири токотриенола, всеки от които се среща в четири форми – алфа, бета, гама и делта. Обикновено полезните за здравето свойства се отдават на d-алфа токоферола, но според най-новите научни изследвания останалите три форми също оказват благотворно въздействие.
В тази хранителна добавка на марката Natural Factors е използван най-мощният алфа-токоферол в естествената му d-форма, която се отличава със значително по-висока бионаличност от синтетичния си аналог dl-алфа токоферол. Към него са добавени бета, гама и делта варианти, за да се постигне оптимално противовъзпалително и антиоксидантно действие.
Основното достойнство на витамин Е е способността му да повишава съществено защитата на клетъчните мембрани от уврежданията, нанасяни от активните кислородни форми и да предотвратява оксидацията на „лошия“ LDL холестерол. Последният допринася за развиване на атеросклероза – състояние, което възпрепятства нормалното кръвообращение и съответно снабдяването на клетките с кислород.
Витамин Е е необходим също така за поддържане структурата и функциите на сърдечната, скелетната и гладката мускулатура.
Какви са здравословните ефекти от приемането на витамин Е?
- Подобрява антиоксидантния статус на тялото – Мощното антиоксидантно действие на витамин Е се дължи на хидроксилната група в бензодихидропирановия пръстен от молекулата му, която отдава водородния си атом, за да неутрализира активните кислородни форми. Това допринася за ограничаване на оксидативния стрес, който потиска имунната функция и ускорява процесите на стареене.
- Подпомага сърдечното здраве – Витамин Е инхибира действието на един от ензимите, участващи в производството на холестерол и същевременно ограничава оксидирането на LDL формата на липидното съединение. Установено е, че токоферолите допринасят и за понижаване на нивата на триглицеридите – друг рисков фактор за сърдечно-съдовото здраве. Съчетани с антиоксидантното действие, тези свойства превърщат витамин Е в мощен кардиопротектор.
- Поддържа състоянието и функцията черния дроб – Положителното въздействие на витамин Е върху липидния профил заедно със способността му да понижава кръвната захар и лептина допринасят за поддържане на чернодробното здраве. Научни изследвания свързват приема на витамина с понижаване на нивата на ензимите ALAT и ASAT, сигнализиращи за възпалителни процеси в черния дроб.
- Съдейства за поддържане на хормоналния баланс – Витамин Е изпълнява важна роля за нормалната функция на жлезите с вътрешна секреция и на нервната система. Приемът му съдейства за поддържане на хормоналния баланс, чието нарушаване може да допринесе за развиване на ПМС, натрупване на наднормено тегло, инфекции на уринарния тракт, кожни проблеми, тревожност и умора.
Витамин Е може също така да допринесе за поддържане на зрението, понижавайки риска от свързана с напредването на възрастта макуларна дегенерация, да съдейства за сгъстяване на косата и ограничаване на косопада, да подпомогне възстановянането на увредена кожа, да подобри физическата издръжливост и мускулната сила.