- Начало
-
add
remove
Продукти
-
add
remove
По категория
-
add
remove
Билки и растителни екстракти
- Акай
- Ашваганда
- Бодлив залист
- Босвелия
- Бял Боб
- Валериана
- Витекс
- Чесън
- Глог
- Глухарче
- Гроздово Семе
- Джинджифил
- Див Кестен
- Ехинацея
- Женско биле/ Сладник
- Женшен азиатски
- Женшен сибирски
- Жълт Кантарион
- Зелено Кафе на Зърна
- Златен Корен/ Родиола
- Иглика
- Канела
- Келп (кафяви водорасли)
- Коприва
- Куркума
- Ленено масло
- Лют червен пипер
- Мака
- Маслина
- Мента
- Мечо грозде
- Рейши
- Розмарин
- Синя Хвойна
- Сминдух
- Тисилин/ Бял трън
- Хмел
- Червен бряст
- Червена боровинка
- Червено цвекло
- Черен бъз
- Черна Боровинка
- Магданоз
- Череша
- Целина
- Соя (изофлавони)
- Хидрастис (голдънсийл)
- Африканска грифония (Griffonia simplicifolia)
- Млечен бодил
- Гроздовиден ресник
- Синя боровинка
- Сао Палметто
- Женшен
- Медицински гъби
- Хрян
- Риган
- Картофена палма
- Бяла черница
- Зелен чай
- Гарциния камбоджа
- Гинко билоба
- Чаено дърво
- Минерали
- add remove Витамини и минерали
- Пробиотици
- Аминокиселини
- Ензими
- Коензим Q10
- Кокосово масло
- Протеини
- add remove Рибено масло и Омега мастни киселини
- Фибри
- Антиоксиданти
- Спортни добавки
- Колаген
- Хиалуронова киселина
- Специализирани формули
- Билкови формули
- Болкоуспокояващи
- Мелатонин
- Активен въглен
- MSM
- OptiMSM
-
add
remove
Билки и растителни екстракти
-
add
remove
По здравно направление
- Храносмилателна система
- Безсъние, проблеми със съня
- add remove Детско здраве
- Дихателна система
- Енергия
- add remove Женско здраве
- Зрение
- Имунитет
- Клетъчно здраве
- Коса, кожа, нокти
- Мозъчна функция,памет, концентрация
- add remove Мъжко здраве
- Настинка и грип
- add remove Нервна система
- Отслабване
- add remove Сексуална функция
- Стрес и добро настроение
- add remove Сърдечно-съдова система
- add remove Стомашно-чревен тракт
- Черен дроб, жлъчка, детоксикация
- add remove Хормонални проблеми
- Алергии
- Анемия
- Болкоуспокояващи
- Задържане на течности
- Репеленти
- Фибромиалгия
- Антиейджинг
- Надбъбречни жлези
- Отделителна система
- add remove Кости и стави
- Диабет и кръвна захар
- Тиреоидит на Хашимото
- Уринарно здраве
- Инсулинова резистентност
- Метаболизъм
- Полиневропатия
- Мускулна система
- Естрогенна доминантност
- Подагра
- add remove По вид
-
add
remove
По категория
- Промоции
- Общи условия
- Контакти
- Профил
Micronized L-Glutamine Л-глутамин (микронизиран) - за чревната бариера и мускулната функция 1000 mg, 90 капсули
Натурален продукт, осигуряващ аминокиселината Л-глутамин, чиито ползи засягат мускулната система, стомашно-чревния тракт, метаболизма, мозъчната функция и имунитета. Л-глутамин е сред най-популярните естествени средства за поддържане на мускулната тъкан и изграждането на мускулна маса, но също така играе жизненоважна роля за чревното здраве – това е основната аминокиселина, която стабилизира интестиналната бариера, укрепва чревната лигавица и намалява възпалението на червата.
Какво е L-глутамин?
Една двадесетте, естествено срещащи се аминокиселини, открити в протеиновите храни. Тя е и най-изобилната аминокиселина в кръвта, мускулите, стомашно-чревния тракт, черния дроб, мозъка и повечето тъкани. Л-глутамин е градивна единица на протеините, глутатиона и някои невротрансмитери.
Въпреки че традиционно се счита за неесенциална, в някои случаи като наличие на възпалителни чревни заболявания, физически травми и др., заздравяването на тъканите се ускорява значително при приема на Л-глутамин с храната или диетични добавки. Поради тази причина, по-правилната дефиниция е „условно есенциална” – т.е., аминокиселина, която организмът синтезира в известни количества, но при определени обстоятелства нуждите му от нея се увеличават.
ОСНОВНИ ЕФЕКТИ НА L-ГЛУТАМИН
L-глутаминът е от полза за цялостното здраве, тъй като поддържа дейността на червата и храносмилателните процеси. Допълнителният прием на тази аминокиселина като добавка, се препоръчва при следните състояния:
- синдром на раздразнените черва (IBS);
- възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон;
- язвен колит;
- дивертикулоза;
- дивертикулит;
- пропускливи черва или някои от проблемите, свързани с това състояние (болки в ставите, розацея или друг вид автоимунен отговор).
Биохимикът Ханс Адолф Кребс и откривател на цикъла на Кребс е първият човек, препоръчал L-глутамин при проблеми, засягащи червата. Допълнителните изследвания подкрепят това откритие.
Така например, проучване, публикувано в Списанието за клинична имунология установява, че L-глутамин нормализира ефектите на TH2 имунния отговор, който стимулира възпалителните цитокини. Резултатите сочат, че L-глутамин намалява чревното възпаление и облекчава симптоматиката при хранителна чувствителност.
Известно е също, че L-глутамин играе важна роля в поддържането на здрава чревна микробиота и имунитет като потиска бактериалния свръхрастеж на патогени. Благодарение на този си ефект, аминокиселината може да ограничи риска от широко разпространени проблеми, вариращи от запек до наддаване на тегло.
В научна статия от 2018 г., публикувана в издание Nutrients също така се твърди, че L-глутамин осигурява изключителни ползи за хората с потиснат имунитет.
Синдром на пропускливите черва, синдром на раздразненото черво и язва
Синдромът на пропускливите черва е причина за редица автоимунни заболявания. Повишената чревна пропускливост може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза като болест на Хашимото, както и артрит, псориазис и др.
Фактът, че червата използват около 30% от общия глутамин в тялото показва, че аминокиселината е ключов хранителен елемент за поддържане на чревното здраве.
Глутаминът е основният източник на гориво за клетките на тънките черва и основен субстрат, оползотворяван от клетките на чревната лигавица. По данни от изследвания, публикувани в медицинските издания Lancet и British Journal of Surgery, суплементирането с L-глутамин води до намаляване на чревната пропускливост и облекчаване на симптомите при улцерозен колит и възпалителни чревни заболявания.
Тъй като балансира производството на слуз, глутамин може да намали и специфичните симптоми при синдром на раздразненото черво – нарушения в храносмилането, запек или диария, подуване на стомаха и газове, стомашни болки и др.
Глутаминът също така е обещаващо естествено средство за защита от усложненията при язва и намаляване на пораженията, причинени от болестотворната бактерия Helicobacter pylori, която отслабва защитната мукозна обвивка на стомаха, уврежда клетките и предизвиква нездравословен имунен отговор. Аминокиселината L-глутамин предпазва стомашните клетки от амоняка, произвеждан от H. Pylori като стимулира детоксикацията му в стомаха и в черния дроб.
Поддържа здравето на мозъка
L-глутамин е предшественик на невротрансмитера глутамат в мозъка и има решаваща роля за поддържане на мозъчната функция. Нарушаването на цикъла на глутамин-глутамат може да доведе до различни проблеми, свързани с мозъчната дейност, включително:
- епилепсия;
- биполярно разстройство;
- шизофрения;
- безпокойство;
- депресия;
- алкохолна зависимост.
Според проучване, проведено в Медицинския факултет на Нюйоркския университет, дори леките мозъчни травми причиняват мозъчна атрофия, като това увреждане до голяма степен се дължи на нарушения цикъл глутамин-глутамат и необичайното повишаване нивата на глутамат.
От полза за мускулната система, метаболитното и сърдечното здраве
При интензивни тренировки тялото е изложено на стрес, а мускулите и сухожилията се нуждаят от повече глутамин, отколкото нормалната диета предоставя. Причината е, че след усилени физически натоварвания, нивата на глутамин в клетките могат да спаднат с 50%, а плазмените нива – с 30%.
Суплементирането с L-глутамин стимулира мускулния растеж, намалява загубата на мускулна маса, подобрява физическата издръжливост и ускорява възстановяването след тренировки.
L-глутамин подобрява функционирането на Т-хелперните клетки, които намаляват стреса, свързан със синдрома на претрениране.
Глутамин стабилизира нивата на кръвната захар и може да спомогне за изгаряне на мазнините и изграждане на чиста мускулна маса.
L-глутамин е от полза и за сърдечно-съдовото здраве. Той играе роля на субстрат за синтеза на ДНК, АТФ, протеини и липиди, и проявява мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Приемът му подпомага профилактиката и терапията на хипертония, хиперлипидемия, затлъстяване, диабет.
Допълнителният прием на L-глутамин е отлично решение за стимулиране на имунната система и подобряване способността на организма да се бори с инфекции и други заболявания. Тази аминокиселина е сочена като изключително полезна за пациентите в критично състояние – според публикация в медицинското списание Critical Care, суплементирането с L-глутамин се свързва със значително скъсяване на болничния престой и намаляване на болничната смъртност.
Някои от причините за недостиг на L-глутамин биват:
- придържане към диета с ниско съдържание на протеини;
- високи нива на емоционален и умствен стрес;
- интензивни тренировки и/или тежък физически труд;
- наличие на инфекциозни заболявания;
- имунни разстройства;
- лъчетерапия и химиотерапия;
- стомашно-чревни проблеми.
Всяка капсула от продукта на Natural Factors осигурява 1000 mg микронизиран Л-глутамин, отличаващ се с висока степен на абсорбция. При технологията на микронизиране, размерът на частиците значително се минимизира, благодарение на което тялото по-лесно разгражда и усвоява L-глутамина.
Източници на информацията:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10600341/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834172/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454963/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22018046/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056606/
Съставки: | В 1 капс.: | Дн. доза: |
Микронизиран L-Глутамин /фармацевтичен клас/ | 1000 mg | 2000 mg |
Растителна капсула (въглехидратна гума) [целулоза], пречистена вода, магнезиев стеарат (растителен клас), стеаринова киселина, силициев диоксид.
Не съдържа: изкуствени оцветители, аромати , консерванти, млечни продукти, нишесте, захар, пшеница, глутен, дрожди, соя, царевица, яйца, риба, черупчести, животински продукти, сол, ядки или ГМО. Подходящо за вегани и вегетарианци. Аминокиселина в свободна форма.
Хранителна добавка, 90 V-капсули.
Дозировка и приложение
Приложение: допринася за поддържане на нормални нива на имунната система, на храносмилателната, мозъчната и мускулната функции, особено след физически стрес и натоварване.
Забележка: преди употреба се посъветвайте с Вашия лекар, ако сте подложени на нископротеинова диета, при бременност или кърмене. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.
Дозировка и приложение: по 1 капсула 1-2 пъти дневно.
Съхранение: на хладно и сухо място, недостъпно за деца!
Годност и партида: маркирани на етикета опаковката.
Производител
Производител: Natural Factors, Canada
Вносител: Гео Нутришън ООД, гр.Пловдив, бул.Източен 48
https://naturalfactors.bg/; www.naturalfactors.com
Тел.: 0700 12498
Вашият въпрос беше получен успешно.
Наш служител ще Ви отговори възможно най-скоро.
- По категория
- Храносмилателна система
- По здравно направление
- Мозъчна функция,памет, концентрация
- Нервна система
- Сърдечно-съдова система
- Сърце
- Стомашно-чревен тракт
- Подут корем, газове, метеоризъм
- Храносмилане
- Аминокиселини
- По вид
- Депресия, тревожност, паническо разстройство
- Спортни добавки
- Язва
- Киселини
- Kaпсули
- Инсулинова резистентност
- Метаболизъм
- Мускулна система
You may also like
Коментари