Menu
Търсене

В света на витамините и добавките някои съчетания могат да се нарекат задължителни. Комбинацията от витамин D3 и витамин K2 е една от онези синергични връзки, които не бива да рушим, а напротив- напълно да и се доверим.

Какво правят витамин D3 и витамин K2?

Витамин D3 : Слънчевият витамин

Витамин D3, известен също като холекалциферол, е от съществено значение за нашето здраве. Той играе решаваща роля за:

Здравето на костите

Витамин D е основно хранително вещество, което подобрява усвояването на калция, който е жизненоважен за изграждането и поддържането на здрави кости. Витамин D създава калций-свързващи протеини в тънките черва, които пренасят калция от храната, която ядем, в кръвния поток, за да захранят клетките ни с калций. Без достатъчно витамин D тялото не може да абсорбира достатъчно калций, което води до отслабени кости и остеопороза. В допълнение към здравите кости, витамин D помага за поддържане на здрави нива на калций в кръвта, осигурявайки правилното функциониране на нервната система и мускулите, както и имунното здраве.

Подкрепа на имунната система 

Витамин D поддържа здравето на имунната система чрез „балансиране“ на различни аспекти. Той засилва борбата с микробите на антимикробните пептиди, както и на белите кръвни клетки, които са критични за здравата имунна защита . Адекватните нива на витамин D са свързани с по-нисък риск от инфекции и автоимунни заболявания.

Регулиране на настроението

Ролята на витамин D във връзка със здравословното настроение е широко изследвана. Прегледите на данните показват, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от лошо настроение и чувство на нервност. Добавянето на витамин D е доказано полезно за поддържане на положително настроение и емоционален баланс.

Ролята на витамини К1 и К2

Семейството на витамин К се състои от две основни групи: витамин К1 (филохинон) и витамин К2 (менахинон), който има няколко допълнителни подвида.

Всеки витамин К има различни роли и източници. Основната функция на витамин K1 е да активира протеини, участващи в коагулацията (процесът на съсирване на кръвта за предотвратяване на прекомерно кървене). Намира се предимно в зелените листни зеленчуци.

Основната роля на витамин K2 е да регулира къде се отлага калций, което е от решаващо значение за здравето на костите и сърдечно-съдовата система. Той е също толкова важен витамин за цялостното здраве.

К2 играе важна роля в:

Калциевия метаболизъм

Витамин K2 активира важни протеини, които насочват калция към костите и зъбите, където е необходим. Следователно той гарантира, че калцият, който усвояваме от храната, ще попадне в костите ни, а не в нежелани кръвоносни съдове или други органи.

Здраве на сърцето 

Дефицитът на витамин K2 може да доведе до феномен, известен като „калциев парадокс“, при който калцият не може да навлезе в костите и вместо това се натрупва в кръвоносните съдове, допринасяйки за втвърдяване и стесняване на артериите- състояние известно като атеросклероза, която може да доведе до сърдечно-съдови рискове.

Плътност на костите 

Чрез активиране на определени протеини, витамин К2 помага за укрепване на костите, като повишава тяхната плътност, което е особено важно за жени след менопауза.

Когато се комбинират, витамин D3 и K2 гарантират, че калцият се абсорбира ефективно и се насочва към правилните места, осигурявайки цялостни ползи за здравето.

Дневен прием на витамин D3

Препоръчителният дневен прием на витамин D3 варира в зависимост от възрастта, излагането на слънчева светлина, текущите нива на този витамин и други здравословни състояния.

Ендокринното дружество заявява своите препоръки за ежедневна добавка по следния начин:

Бебета и деца на възраст 0-1: 400-1000IU

Деца на възраст 1-18 години: 600-1000IU

Възрастни 18+: 1500-2000IU

Възрастни над 60: може да изискват повече от 2000 IU

Затлъстелите деца и възрастни и тези, които приемат определени лекарства, може да се нуждаят от два до три пъти повече витамин D за тяхната възрастова група.

Бременните и кърмещите жени се нуждаят от поне 600, но може и до 2000 IU или повече, за да достигнат оптимални граници.

Дневен прием на витамин К2 

Настоящите насоки за добавяне на витамин K2 не са добре установени и няма общоприета препоръчителна дневна доза. Въпреки това, няколко проучвания и рецензии дават представа за неговите потенциални ползи и предложените дози:

Деца: неустановено

Възрастни: 90 мкг (микрограма), но може да са необходими по-високи дози за постигане на оптимално здраве на костите.

Жени в менопауза: Доказано е, че 90 мкг витамин К2 значително намалява загубата на костна маса.

Относно свръхконсумацията на витамин D3 и K2

Витамин D и витамин K са мастноразтворими витамини и като такива могат да се натрупат до токсични нива. Важно е да се консултирате със специалист относно правилната доза за вас, за да сте сигурни, че получавате нужното количество за вашето тяло.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар